Hvordan fejrer man jul i Polen?


Jul i Polen


I Polen er ca. 90% af polakkerne romersk katolsk og ca. 75% praktiserer deres religion, kun få procenter er protestanter og jøder.

Den 24. december om eftermiddagen pynter man juletræet, som man stiller i et hjørne af stuen.

Mens arbejdet med de traditionelle juleretter foregår i køkkenet, så dækker man bordet i stuen. Man stiller en ekstra kuvert " til en uventet gæst", for traditionen byder, at på denne aften må ingen sidde alene hjemme. Hvis en gæst banker på døren den aften, skal han føle sig velkommen.

Midt på bordet stiller man oblater, som kirkebetjenten er kommet med i løbet af december måned. Ifølge skikken skal oblaterne ligge på hø for at symbolisere Jesusbarnet, der lå på hø i sin krybbe.

Når det bliver mørkt, skal børnene holde øje med den første stjerne, der viser sig på himlen. Når stilheden bliver brudt af børnenes råb om, at de har set stjernen, så kan man begynde at gå til bords, men først skal man "dele oblater".

Værten tager tallerkenen med oblater og giver et stykke til alle. Værten tager et stykke oblat i venstre hånd og henvender sig til den ældste i stuen.

Oblatdelingen ("brydning af brødet") foregår på den måde, at enhver person, også små børn, udtaler personlige ønsker om lykke og held for enhver anden person, der er til stede. Efter at man har udtalt et ønske, brækker man et lille stykke af den andens brød (oblat) og spiser det.

Først efter at denne ceremoni er afsluttet byder værtinden til bords.
Den mad, der spises juleaften, er ifølge den katolske kirkes regler tilberedt uden kød. Juleaftensdag er en af de dage, hvor man faster, dvs. man må spise fisk og grøntsager, men ikke kød.
Selve menuen kan variere lidt, afhængigt af i hvilket område af Polen man befinder sig. Nogen sørger stadigvæk for, at der bliver serveret 13, 9, eller 7 retter, i hvert fald et ulige antal retter.

Eksempler på juleretter:

  • Sild i sur fløde eller marineret sild i olie eller fisk i gele;
  • Svampesuppe med "lazanki" (en slags pasta) eller rødbedesuppe med "små ører" dvs. små pirogger med svampefyld;
  • Stegt karpe eller en anden varm fiskeret;
  • Kogt surkål med gule ærter og tørrede svampe;
  • Kogte kartofler;
  • Kompot af tørrede frugter (svesker eller æbler);
  • En ret, der indeholder birkes: "makówki" eller hjemmelavet pasta med birkes, honning, mandler og rosiner eller "kutia".

Efter den traditionelle aftensmad synger man nogle af de kønne polske julesange; også den berømte tyske "Stille Nacht" sunget på polsk ("Cicha noc"), hører med til den polske jul.

Mange går i kirke til "pasterka", midnatsmesse.
Alle kirker opbygger deres egne julekrybber (dvs. et lille sceneri med figurer, der forestiller Jesu fødsel i Bethlehem). I nogle hjem kan man finde gaver under juletræet, men det er ny skik, og der kommer ingen julemand. Hvis der er gaver under træet, tager børnene dem frem og giver dem til gæsterne.

Allerede den aften, især på landet, kan man opleve, at der bliver banket på vinduet og man ser en stor stjerne, der lyser, mens der bliver afsunget et par julesalmer. Det er nogle unge mennesker, der går rundt til de enkelte hjem i landsbyen og opfører et lille skuespil, der fortæller om Jesus, kong Herodes, Josef og Maria. De er forklædt, så de ligner de personer, der deltager. Djævelen og Døden og en engel hører også med til spillet. Teksterne er på rim og meget underholdende. Historien slutter altid med, at den grusomme kong Herodes bliver fanget af Døden og smidt i Helvede.

En anden juletradition er "koledowanie z szopka", at gå på julebesøg med en krybbe. Szopki (krybbespil) er små dukketeatre, hvor amatører opfører en forestilling med deltagelse af hellige personer, dog tit suppleret med politiske personer. Byen Kraków er meget kendt for denne tradition. Deres szopki er så kønne, at man laver udstillinger med dem. Szopki fra Kraków forestiller ikke krybber, men er miniaturer af de mange gamle kirker i byen.

1. og 2.juledag:
25. og 26. december kommer der gæster til middag. På menuen står forskellige kødretter, men til teen og kaffen bliver der serveret traditionelt julebag: birkeskage, honningkage, ostekage.


Kilde: spangshus.dk (Polske traditioner og højtider)