Kort introduktion til Litauen.


Fakta om Litauen - forretning, sprog og mennesker.

Ansvarsfraskrivelse  

Republikken Litauen er et land i Nordeuropa, det sydligste af de tre baltiske lande. Landet ligger langs Østersøens sydøstlige bred og grænser til Letland i nord, Hviderusland i øst og sydøst og Polen og den russiske eksklave Kaliningrad oblast mod sydvest. Tværs over Østersøen ligger Sverige og Danmark.

Areal 65,200 km2
Samlet national grænselængde: 1,732 km.
Hovedstad: Vilnius
Længden af den baltiske kystlinje: 90.66 km.
Befolkning: 3,596,617 (Juli 2005)

Litauen er medlem af EU og NATO siden 2004.
National valuta er EUR siden 2015.

Find en engelsksproget 'Investor guide' her   og en 'økonomisk oversigt' her  


Officielt sprog: litauisk.
Litauisk er nært beslægtet med lettisk. Mere end 80% af landets befolkning på 3,8 mio. Taler litauisk som deres modersmål. Det litauiske sprog har to dialekter: Aukštaičių (Aukštaitian, Highland Litauen), Žemaičių / Žemaitiu (Samogitian, Lowland Litauen).

Geografi:
Litauen ligger på kanten af den østlige europæiske slette. Dets landskab blev formet af gletsjeren i den sidste istid. Litauens terræn er en afveksling af moderat lavland og højland. Den højeste højde er 297 meter over havets overflade, der findes i den østlige del af republikken og adskilt fra højlandene i den vestlige del af Zemaiciai ved de meget frugtbare sletter i de sydvestlige og centrale regioner. Landskabet er præget af 2.833 søer større end en hektar og yderligere 1.600 damme mindre end en hektar. Størstedelen af søerne findes i den østlige del af landet. Litauen har også 758 floder længere end ti kilometer. Den største flod er Nemunas (total længde 917 kilometer), der stammer fra Hviderusland. De andre større vandveje er Neris (510 kilometer), Venta (346 kilometer) og Sesupe (298 kilometer) floder. Imidlertid er kun 600 kilometer litauiske floder navigerbare.

Natur:
Litauens landskab glæder øjet. Området har en overflod af kalksten, ler, kvarts sand, gips sand og dolomit, der er egnet til fremstilling af cement, glas og keramik af høj kvalitet. Olie blev opdaget i Litauen i 1950'erne, men kun få brønde opererer i den vestlige del af landet. Litauen har fem nationalparker (Aukštaitijos, Dzūkijos, Žemaitijos, Kuršių nerijos og Trakų) og 30 regionale parker fyldt med jomfrueskove og uspoleret skov, beboet af beskyttede vilde dyr og sjældne fugle.

Vilnius, hovedstaden i Litauen:
Byen er beliggende i den sydøstlige del af Litauen og er landets største by med 534.453 indbyggere. Vilnius var Litauens historiske middelalderlige hovedstad og blev hovedstaden i uafhængige Litauen i 1991. Det er en administrativ og kommerciel by beliggende på begge sider af floden Neris.

Vilnius gamle bydel er opført på UNESCO's Verdensarvsliste  


Ansvarsfraskrivelse