Da Litauen tiltrådte Den Europæiske Union i 2004, tilladte EU Litauen at sætte restriktioner for udlændinge, der køber skovarealer og landbrugsjord i en 10-årig overgangsperiode.
Den 29. april 2014 godkendte Litauens præsident en ny lov om ejerskab af landbrugsjord, der blev gyldig 1. maj 2014.
Hovedtemaer om landbrugsjord (kort resume):
Her finder du en oversigt over landbrugsbedrifter til salg
Hvis du har spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os på telefon 5136 1495 eller e-mail: jk@jkaps.dk.
Landbrug er en af de ældste virksomheder i Litauen og beslaglægger størstedelen af territoriet i landdistrikter.
Litauen er historisk set et landbrugsland. Landbrugssektoren udfører meget vigtige økonomiske, sociale, miljømæssige og etnokulturelle funktioner og betragtes som en prioriteret sektor i den nationale økonomi. Det er den næststørste sektor i den litauiske økonomi og spillede en betydelig økonomisk og social rolle i alle perioder i landets historie.
Landbrug, skovbrug og fiskeri udgjorde 3,3 procent af bruttoværditilvæksten i 2016, og eksporten af landbrugs- og fødevareprodukter tegnede sig for 19,4 procent af Litauens samlede eksport.
Selvom Litauen kun dækker et område på 65.300 km², varierer de agro-klimatiske forhold i forskellige dele af landet. Litauen har et køligt klima med varme somre og kolde vintre. Den gennemsnitlige temperatur i juli er omkring 17 ° C, mens den om vinteren er omkring -5°C.
Et interessant træk ved det litauiske klima er, at vintrene er milde, og der er lidt sne. Efteråret er varmt og regnfuldt, foråret er relativt koldt, og sommeren er varmt. Vejret er ret fugtigt med relativt høj nedbør i løbet af året. Der er høj skydækning året rundt, hvilket reducerer mængden af varme solen overfører til jorden markant. Selv om sommeren overstiger den faktiske solvarighed i Litauen ikke 60 procent af det potentielle sollys for denne breddegrad.
Afgrødekapacitet er den vigtigste faktor, der begrænser dyrkningen af varmekærlige planter i Litauen i stor skala - det er meget ustabilt både år for år og over året. I de varmeste somre, når tropiske luftmasser kommer til Litauen, kan lufttemperaturen komme op til 33–35 ° C, men i andre år kan temperaturen i juli falde til 6–7°C om natten.
Den gennemsnitlige årlige nedbør i Litauen er 670 mm, men dens fordeling i hele landet er ujævn og spænder fra 500 til 900 mm. Sådanne store udsving skyldes ændringer i store reliefformer, sletter og højder. Cirka 60–65 procent af den årlige nedbør sker i den varme sæson (april – oktober). Om sommeren er der meget kraftigt nedbør hvert år, hvor 30 mm eller mere kan komme ned i løbet af en enkelt dag. Tåge er almindelig.
Samlet set, kan man sige, at Litauen har en bedre balance mellem biologiske ressourcer end de fleste af de andre EU-lande. Derfor skal der også øges produktionsmængder og implementere intensive teknologier foranstaltninger, der tilskynder bedrifterne til at beskytte den naturlige balance og bruge biologiske ressourcer på en bæredygtig og ansvarlig måde. Når alt kommer til alt er landmænd det første led i fødevareproduktionskæden, og de er ikke begrænset til voksende fødevarer. Landmænd producerer og forarbejder ofte også produkter og sælger dem endda direkte til forbrugerne.
Planteavl
De gunstige naturlige forhold i Litauen og det gode antal landbrugsarealer af høj kvalitet til dyrkning af afgrøder sammen med den mangeårige erfaring med deres dyrkning har resulteret i en stigning i kornafgrøderne i løbet af få år. Dette blev påvirket af en stigning i afgrøder og indførelsen af mere avanceret teknologi inden for afgrødeproduktion. Litauiske landmænd har nået niveauet i Vesteuropa. Kontinuerligt voksende kornudbytte bliver den dominerende tendens.
I Litauen dyrker mere end 32.000 bedrifter i forskellige størrelser korn, olie og bælgfrugter. Kornplanter udgør en betydelig del af afgrødestrukturen. I 2016 var det samlede aflingsareal 2,1 millioner ha. Den relative andel af korn og bælgfrugter i afgrødestrukturen steg især: kornafgrøder tegnede sig for 65 procent, og bælgfrugter udgjorde 11 procent. Den samlede produktion af korn, der dyrkes i Litauen, tegner sig for 34,3 procent af al landbrugsproduktion.
De gunstige klimatiske forhold i Litauen gør det muligt at dyrke rug, hvede, triticale, byg, boghvede og andre kornafgrøder. De bruger korn til fremstilling af malt, mel, forskellige gryn, flager, pasta, morgenmadsprodukter og krakker, stivelse, gluten og sirup, og foder udgør den største del af produktionen.
Grøntsagsproduktion
Litauen har passende klimaforhold og tilstrækkelig landbrugsproduktivitet til udvikling af grøntsager. Forudsætninger for udvikling af udendørs grøntsager er også skabt af traditioner. I 2016 blev 10,7 tusind hektar brugt til udendørs grøntsagsafgrøder. Drivhuse til dyrkning af grøntsager besatte 0,5 tusind hektar. I 2016 udgjorde vegetabilske afgrøder 3,4 procent af den samlede landbrugsproduktion. Det gennemsnitlige udbytte af udendørsgrønsager var 18,6 t / ha. Afgrødeudbyttet for udendørsgrønsager var 196,2 dig. tons og 18,4 du. tons til drivhusgrøntsager. Landmændene voksede 97,2 pct. Af udendørsgrøntsager og 80 pct. Af drivhusgrøntsager, mens landbrugsvirksomheder producerede henholdsvis 2,8 pct. Og 20 pct.
Den største udendørs grøntsagsafgrøde i 2016 var kål (21,5 procent), efterfulgt af gulerødder (18,7 procent), rødbeder (16,8 procent) og løg (15,9 procent). Afgrødeudbyttet for kål var 65.300 ton, for gulerødder - 44.400 tons, rødbeder - 40.300 ton og løg - 26.500 ton.
Dyrkning af kartofler er en traditionel landbrugsgren i Litauen, hvor ca. 70 procent af landbrugene dyrker dem. I 2016 var det samlede kartoffelafgrødeareal 21,3 tusind hektar, og deres afgrødeudbytte var 340.200 tons.
Frugtavl
I 2016 var der 29.500 hektar frugtplantager og bærmarker i Litauen. Den mest almindelige kultivar i litauiske frugt- og bærfarme er æbletræet. I 2016 blev 13.700 ha jord brugt til æbletræer. Pærer (1.7000 ha), blommer (1.100 ha) og sure og søde kirsebær (1.300 ha) tegnede sig for ca. fire procent af det samlede areal, der blev brugt til frugtplantager og bærmarker i 2016. Bærafgrøder er steget i de senere år og tegnede sig for 11.400 ha i 2016. Størstedelen blev brugt til solbær 4.500 ha.
Forskellige produkter fremstilles af frugt og bær. Juice var det vigtigste produkt med 9,7 millioner liter produceret. Den største del (60 procent) blev lavet af æbler. Andre nøgleprodukter inkluderer frosne frugter og bær samt forskellige syltetøjer, marmelader, gelé, puré og pastaer. Der produceres også forskellige vine og cider.
Mælkeproduktion
Mælkeproduktionens betydning i det litauiske landbrug er fortsat betydelig. Mælkeproduktionen ligger på andenpladsen efter kornproduktionen.
I 2016 havde 47.100 bedrifter malkekvæg. De fleste køer (21 procent) blev holdt på gårde med tre til ni køer. I 2016 var mælkeudbyttet 1.756.000 ton, hvoraf 80 procent blev købt til forarbejdning. I Litauen produceres ca. 79 procent af mælken af landmænd og familiebedrifter. Den gennemsnitlige kvægproduktivitet i Litauen i 2016 var 5.536 kg pr. Ko.
Litauens vigtigste specialisering inden for mejeriproduktionsindustrien er ost. Disse produkter dominerer også i eksportstrukturen.
Kødproduktion
Husdyrsektoren i Litauen er et vigtigt og prioriteret landbrugsområde, der forsyner landets forbrugere med forskellige husdyrprodukter og selve landbrugssektoren med organisk gødning. For udviklingen af denne sektor har landet gunstige naturlige forhold, husdyravletraditioner og et væld af erfaring.
I slutningen af 2016 opdrættede 57.500 bedrifter kvæg. Den gennemsnitlige landbrugsstørrelse er ikke stor. En gård havde i gennemsnit 12 kvæg. Med hensyn til renavlet oksekød er Limousin, Angus, Aubrac og Charolais de mest populære i Litauen. Imidlertid er tværraser de mest udbredte.
Ved udgangen af 2016 var der 663.900 svin i Litauen, hvoraf 48.800 var renavlede søer. Der var 163.600 får på 10.400 bedrifter, i gennemsnit 16 får pr. Gård. Ved udgangen af 2016 blev der opdrættet 10.098.900 tamfugle i Litauen, hvoraf 98 procent var kyllinger. Liggende høner tegnede sig for en tredjedel af kyllingerne. Gæs, ænder, kalkuner og andre høns blev også avlet.
Her finder du en oversigt over landbrugsbedrifter til salg
Hvis du har spørgsmål så tøv ikke med at kontakte os.